ARTISTER 2023

KREATOR (Tyskland)

Äntligen kommer House of Metal att kunna stänga cirkeln. Festivalen har tidigare besökts av banden Tankard, Sodom och Destruction. Men nu presenterar vi stolt den sista delen i den så kallade ”Teutonic Thrash Metal Big 4” – med inga mindre än Kreator! Med sin start 1982, med namnbyte till Kreator 1984 så räknas bandet idag till en av de mest influerande och klassiska band inom Thrash Metal-genren. Med inte mindre än 15 fullängdsalbum, otaliga singlar, EP’s, boxar, Live-DVD’s och jorden runt turnéer ett antal gånger så kommer vi äntligen att få bevittna detta legendariska band på Idun-scenen i Umeå under årets festival. Hate Über Alles!

RAISED FIST (Sverige)

Luleåbandet Raised Fist åker i höst ut med sin ”Unsinkable Tour” och självklart passar vi på att bjuda in dem till House of Metal. Bandet spelade på festivalen senast 2016 och bjuder på hård musik med starka rötter i Hardcore, Punk, Metal och Rock. Från starten har de gått sin helt egna väg och är idag en av Sveriges största musikexporter inom hård musik. De har turnerat världen över med sina explosiva och prisvinnande liveframträdanden. Det finns alltid något att se, och att missa, när Raised Fist står på scen, blinka inte!

ECLIPSE (Sverige)

Eclipse är bandet som med sin melodisk Heavy Metal/Hard Rock lyckats med att spela utsålda konserter runt om i världen under senare år, från Japan till Australien, i USA och flertalet turnéer i Europa. Bandets senaste singel ”Viva La Victoria” har streamats närmare 24 miljoner gånger på streamingtjänster som Spotify. Bandet kommer även att släppa ett nytt album under hösten 2023.

NAGLFAR (Sverige)

Naglfar är black metalveteranerna som bildades redan 1992 i Umeå och som sedan dess släppt hela sju fullängdare, där 2020-års ”Cerecloth” är den senaste i raden. Naglfar besökte House of Metal på den mer intima Studion-scenen senast 2016 och var även bokade till HoM 2022 som blev inställt. Nu är det dock dags igen att visa sig på den stora scenen där bandet senast spelade 2013. Bandet har sedan pandemin gjort bejublade konserter på bl.a. Graspop Metal Meeting, Dark Easter Meeting och Gefle Metal Festival.

TRIBULATION (Sverige)

Svenska Tribulation har krönt framgångar världen runt sedan släppet av deras 3dje fullängdare ”The Children of the Night” (2015). Bandet var bokat till 2021-års upplaga som inte blev av samt redan 2015, men fick tyvärr ställa in på kort varsel pga. krockande USA-turné tillsammans med Behemoth, Cannibal Corpse och Aeon. Nu kommer dock detta grammisvinnande-band att äntra Idun-scenen under årets festival för att bjuda på deras säregna mix av Gotisk metal färgat av både black- och death metalscenen.

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA (Sverige)

Flerfaldigt Grammisnominerade The Night Flight Orchestra bokades redan till 2022-års festival som blev inställd, men självklart passar vi på att bjuda in bandet på nytt. Bandet formades av vänner från flera andra kända rockband (Soilwork, Arch Enemy, Mean Streak) för nästan ett decennium sedan och
har gett oss hyllade liveshower världen över och sex album. Deras musik är en kärleksfull flirt till 80-talet men med en ständig variation av uttryck och känslor – från rock till ballader.

THE CROWN (Sverige)

The Crown (tidigare Crown of Thorns) firade sitt 30-års jubileum 2020. Bandets 11:e fullängdare “Royal Destroyer” släpptes 2021 och det planeras för släpp av en ny skiva under 2023. Musikaliskt bjuder bandet på, rätt utsagt, en enda stor käftsmäll! Tidig 90-tals döds blandas med snygga melodier, thrash-riff, punk, grind, heavy metal till mer storslagna episka toner.

BLOOD RED THRONE (Norge)

Norska death metal-kungarna, BLOOD RED THRONE, firar 25 år i scenen och är fortfarande en kraft att räkna med efter sin 10:e och starkaste release hittills, ”Imperial Congregation”, släppt av Nuclear Blast 2021. En ny singel, ”Latrodectus”, släpptes tidigare i år från bandets kommande 11:e album. Bandet är kända för sina energiska liveshower och har turnerat i många delar av världen de senaste 20 åren. Både som headliners och som support på turnéer med Dimmu Borgir, Enslaved, Suffocation, Cryptopsy… för att nämna några. De har även spelat på stora festivaler som Wacken, Hellfest, Bloodstock, 70.000 Tons of Metal och många fler.

HORNDAL (Sverige)

Horndal är ett relativt nytt men redan starkt namn i metalscenen. Bandets andra fullängdare ”Lake Drinker” släpptes 2021 på inga mindre än Prosthetic Records (1349, Testament, Skeletonwitch, Venom Prison och väldigt många fler stora akter). Genremässigt är Horndal en ganska blandad påse av sludge, hardcore och heavy metal, men även med progressiva inslag.

THYRFING (Sverige)

Thyrfing kan med lätthet räknas in som ett av de äldre (om inte äldsta?!) viking/black metalbanden från Sverige. Bandet har sedan 2007 frontats av den före detta Naglfar-sångaren, tillika Umeå-sonen, Jens Rydén och de gjorde ett fantastiskt gig under 2014-års House of Metal. Med färska fullängdaren ”Vanagandr” (2021) är det åter dags för bandet segla upp till Studion-scenen på Umeå Folkets Hus.

GATES OF ISHTAR (Sverige)

Fredagen den 10 november 2023 är det nästintill på dagen 28 år sedan Luleås svartdödsmelodister GATES OF ISHTAR senast spelade i Umeå. Bandet bildades 1992 och hann med att släppa 3 album innan uppbrottet 1998, där debutalbumet ”A Bloodred Path” av många anses vara en klassiker inom genren. Nu kan vi med stor glädje meddela att bandet kommer att återförenas 2023 och göra en efterlängtad exklusiv Sverigespelning på House of Metal.

MEZZROW (Sverige)

MEZZROW är tillbaka efter 30 år! Den svenska Thrash Metal-plutonen släppte sitt andra och nya studioalbum ”Summon Thy Demons” den 21 april via deras nya skivbolag Fireflash Records. Bandet byggde sig ett namn inom Thrash Metal-scenen redan under slutet av åttiotalet med sina kritikerrosade demokassetter, ”Frozen Soul” och ”Cross of Tormention”. 1990 släppte de sitt klassiska debutalbum ”Then Came the Killing” genom Active Records, ett dotterbolag till Music for Nations. Albumet anses än idag vara ett av de bästa, om inte den bästa, Thrash Metal släppet från Sverige och Skandinavien.

FERAL (Sverige)

Feral, med rötterna i Norsjö drog igång 2003 och har sedan dess förfinat sin HM-2 Death Metal till världsklass. Bandet var bokade redan för 2020- och 2022-års festival men det blev tyvärr inte av, så tredje gången gillt säger vi. Med tre fullängdare i bagaget, senaste i form av ”Flesh for Funerals Eternal” (2018), är det äntligen dags för detta norrländska band att återvända till en scen på festivalen som de senast besökte 2008. Bandet är även aktuella i höst med en split tillsammans med svenska bandet Crawl.

SCITALIS (Sverige)

Scitalis från Umeå har varit aktiva sedan 2020 och släppte sin debut-EP ”Awakening” via Vendetta Records under 2021 och det dröjde inte länge innan bandet släppte sin debut-fullängdare ”Doomed Before Time” (2022) på samma bolag. Bandet var även bokat till 2022-års festival som tyvärr inte blev av. Scitalis har inte direkt det klassiska skandinaviska Black Metal-soundet utan inspiration har hämtats både från den polska samt isländska scenen. Bandet har även spelat aktivt runt om i Europa under 2022.

CRAWL (Sverige)

Aktiva sen 2012 har Crawl bevisat att det går att sammanföra dödsmetall med crustpunk utan att behöva kompromissa eller ta någon sidas parti. Hyllade ”Rituals” kommer att följas upp med kommande albumsläppet ”Altar Of Disgust” som släpps via Transcending Obscurity till hösten/vintern. Våldsamt, rått och kompromisslöst beskrivs deras musik och med en mängd livespelningar på både festivaler och större/mindre spelställen är Crawl redo att dyrka döden med oss!

CAVERN DEEP (Sverige)

Cavern Deep är ett långsamt, tungt band, grundat 2019 av medlemmar från Zonaria och svenska retro-riffsters Gudars Skymning. Bandet släppte sitt första självbetitlade konceptalbum genom Interstellar Smoke Records som toppade på #7 på The Doom Charts. Det andra albumet heter ”Part II – Breach” och är en fortsättning på konceptet från det första albumet och innehåller Susie McMullan från Brume, Johannes Behndig från Sarcophagus Now och Thomas V Jäger från Monolord (På bonusspåret). Albumet är nu tillgängligt via Bonebag Records och Cavern Deep’s Bandcamp.

LÝSIS (Sverige)

LÝSIS är melodiskt metalcore band från Falun. Bandet väver även in element från andra subgenrer inom metal som melodisk dödsmetall och symfonisk metal som bandet sätter sin egna prägel på för att få bandets musik att låta unik och modern. Namnet LÝSIS hämtar inspiration från när det yttre lagret hos en cell förstörs och exponerar cellen. Denna process reflekterar de teman och ämnen som bandet presenterar i sin musik genom att ventilera och identifiera känslor och tankar som kan kännas destruktiva först, kommer man ut som en starkare person. Bandet släppte sin första EP 2019 och har sedan dess släppt flera singlar och har skaffat sig fans runtom i världen. Sedan sin start har bandet spelat på scener som Fredagsmangel, Klubb Slammer och Krylbomangel för att nämna några. Bandet jobbar just nu på ny musik som planeras att släppas under 2023.

TERRA BLACK (Sverige)

Terra Black är Stoner/Doom-kvartetten från Göteborg som levererar fuzz-ritualer och en ljudbild för det atmosfäriska. Tung kall Doom fylld med subtila texturer av Folk, Prog- och Post-Metal som lika lätt kan borsta din kind med ett välvårdat finger som det kan mosa din näsa med en kraftigt ring-beprydd knytnäve sedan 2020.

DIVRA (Sverige)

Black Metal från Dorotea/Umeå med inspiration av östeuropeisk extrem metal och misantropi.

EYETOOTH (Sverige)

Stockholmsbaserat band som har spelat ihop sedan 2020. Bandet skapar musik som de själva tycker om med influenser från olika metalscener som Thrash, Groove och dödsmetall. Två EP:s släppta, ”Empress” (2020) och ”Ignorance” (2021), och den tredje är skickad på mixning och mastering.

ARTISTER 2023

KREATOR (Tyskland)

Äntligen kommer House of Metal att kunna stänga cirkeln. Festivalen har tidigare besökts av banden Tankard, Sodom och Destruction. Men nu presenterar vi stolt den sista delen i den så kallade ”Teutonic Thrash Metal Big 4” – med inga mindre än Kreator! Med sin start 1982, med namnbyte till Kreator 1984 så räknas bandet idag till en av de mest influerande och klassiska band inom Thrash Metal-genren. Med inte mindre än 15 fullängdsalbum, otaliga singlar, EP’s, boxar, Live-DVD’s och jorden runt turnéer ett antal gånger så kommer vi äntligen att få bevittna detta legendariska band på Idun-scenen i Umeå under årets festival. Hate Über Alles!

RAISED FIST (Sverige)

Luleåbandet Raised Fist åker i höst ut med sin ”Unsinkable Tour” och självklart passar vi på att bjuda in dem till House of Metal. Bandet spelade på festivalen senast 2016 och bjuder på hård musik med starka rötter i Hardcore, Punk, Metal och Rock. Från starten har de gått sin helt egna väg och är idag en av Sveriges största musikexporter inom hård musik. De har turnerat världen över med sina explosiva och prisvinnande liveframträdanden. Det finns alltid något att se, och att missa, när Raised Fist står på scen, blinka inte!

ECLIPSE (Sverige)

Eclipse är bandet som med sin melodisk Heavy Metal/Hard Rock lyckats med att spela utsålda konserter runt om i världen under senare år, från Japan till Australien, i USA och flertalet turnéer i Europa. Bandets senaste singel ”Viva La Victoria” har streamats närmare 24 miljoner gånger på streamingtjänster som Spotify. Bandet kommer även att släppa ett nytt album under hösten 2023.

NAGLFAR (Sverige)

Naglfar är black metalveteranerna som bildades redan 1992 i Umeå och som sedan dess släppt hela sju fullängdare, där 2020-års ”Cerecloth” är den senaste i raden. Naglfar besökte House of Metal på den mer intima Studion-scenen senast 2016 och var även bokade till HoM 2022 som blev inställt. Nu är det dock dags igen att visa sig på den stora scenen där bandet senast spelade 2013. Bandet har sedan pandemin gjort bejublade konserter på bl.a. Graspop Metal Meeting, Dark Easter Meeting och Gefle Metal Festival.

TRIBULATION (Sverige)

Svenska Tribulation har krönt framgångar världen runt sedan släppet av deras 3dje fullängdare ”The Children of the Night” (2015). Bandet var bokat till 2021-års upplaga som inte blev av samt redan 2015, men fick tyvärr ställa in på kort varsel pga. krockande USA-turné tillsammans med Behemoth, Cannibal Corpse och Aeon. Nu kommer dock detta grammisvinnande-band att äntra Idun-scenen under årets festival för att bjuda på deras säregna mix av Gotisk metal färgat av både black- och death metalscenen.

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA (Sverige)

Flerfaldigt Grammisnominerade The Night Flight Orchestra bokades redan till 2022-års festival som blev inställd, men självklart passar vi på att bjuda in bandet på nytt. Bandet formades av vänner från flera andra kända rockband (Soilwork, Arch Enemy, Mean Streak) för nästan ett decennium sedan och
har gett oss hyllade liveshower världen över och sex album. Deras musik är en kärleksfull flirt till 80-talet men med en ständig variation av uttryck och känslor – från rock till ballader.

THE CROWN (Sverige)

The Crown (tidigare Crown of Thorns) firade sitt 30-års jubileum 2020. Bandets 11:e fullängdare “Royal Destroyer” släpptes 2021 och det planeras för släpp av en ny skiva under 2023. Musikaliskt bjuder bandet på, rätt utsagt, en enda stor käftsmäll! Tidig 90-tals döds blandas med snygga melodier, thrash-riff, punk, grind, heavy metal till mer storslagna episka toner.

BLOOD RED THRONE (Norge)

Norska death metal-kungarna, BLOOD RED THRONE, firar 25 år i scenen och är fortfarande en kraft att räkna med efter sin 10:e och starkaste release hittills, ”Imperial Congregation”, släppt av Nuclear Blast 2021. En ny singel, ”Latrodectus”, släpptes tidigare i år från bandets kommande 11:e album. Bandet är kända för sina energiska liveshower och har turnerat i många delar av världen de senaste 20 åren. Både som headliners och som support på turnéer med Dimmu Borgir, Enslaved, Suffocation, Cryptopsy… för att nämna några. De har även spelat på stora festivaler som Wacken, Hellfest, Bloodstock, 70.000 Tons of Metal och många fler.

HORNDAL (Sverige)

Horndal är ett relativt nytt men redan starkt namn i metalscenen. Bandets andra fullängdare ”Lake Drinker” släpptes 2021 på inga mindre än Prosthetic Records (1349, Testament, Skeletonwitch, Venom Prison och väldigt många fler stora akter). Genremässigt är Horndal en ganska blandad påse av sludge, hardcore och heavy metal, men även med progressiva inslag.

THYRFING (Sverige)

Thyrfing kan med lätthet räknas in som ett av de äldre (om inte äldsta?!) viking/black metalbanden från Sverige. Bandet har sedan 2007 frontats av den före detta Naglfar-sångaren, tillika Umeå-sonen, Jens Rydén och de gjorde ett fantastiskt gig under 2014-års House of Metal. Med färska fullängdaren ”Vanagandr” (2021) är det åter dags för bandet segla upp till Studion-scenen på Umeå Folkets Hus.

GATES OF ISHTAR (Sverige)

Fredagen den 10 november 2023 är det nästintill på dagen 28 år sedan Luleås svartdödsmelodister GATES OF ISHTAR senast spelade i Umeå. Bandet bildades 1992 och hann med att släppa 3 album innan uppbrottet 1998, där debutalbumet ”A Bloodred Path” av många anses vara en klassiker inom genren. Nu kan vi med stor glädje meddela att bandet kommer att återförenas 2023 och göra en efterlängtad exklusiv Sverigespelning på House of Metal.

MEZZROW (Sverige)

MEZZROW är tillbaka efter 30 år! Den svenska Thrash Metal-plutonen släppte sitt andra och nya studioalbum ”Summon Thy Demons” den 21 april via deras nya skivbolag Fireflash Records. Bandet byggde sig ett namn inom Thrash Metal-scenen redan under slutet av åttiotalet med sina kritikerrosade demokassetter, ”Frozen Soul” och ”Cross of Tormention”. 1990 släppte de sitt klassiska debutalbum ”Then Came the Killing” genom Active Records, ett dotterbolag till Music for Nations. Albumet anses än idag vara ett av de bästa, om inte den bästa, Thrash Metal släppet från Sverige och Skandinavien.

FERAL (Sverige)

Feral, med rötterna i Norsjö drog igång 2003 och har sedan dess förfinat sin HM-2 Death Metal till världsklass. Bandet var bokade redan för 2020- och 2022-års festival men det blev tyvärr inte av, så tredje gången gillt säger vi. Med tre fullängdare i bagaget, senaste i form av ”Flesh for Funerals Eternal” (2018), är det äntligen dags för detta norrländska band att återvända till en scen på festivalen som de senast besökte 2008. Bandet är även aktuella i höst med en split tillsammans med svenska bandet Crawl.

SCITALIS (Sverige)

Scitalis från Umeå har varit aktiva sedan 2020 och släppte sin debut-EP ”Awakening” via Vendetta Records under 2021 och det dröjde inte länge innan bandet släppte sin debut-fullängdare ”Doomed Before Time” (2022) på samma bolag. Bandet var även bokat till 2022-års festival som tyvärr inte blev av. Scitalis har inte direkt det klassiska skandinaviska Black Metal-soundet utan inspiration har hämtats både från den polska samt isländska scenen. Bandet har även spelat aktivt runt om i Europa under 2022.

CRAWL (Sverige)

Aktiva sen 2012 har Crawl bevisat att det går att sammanföra dödsmetall med crustpunk utan att behöva kompromissa eller ta någon sidas parti. Hyllade ”Rituals” kommer att följas upp med kommande albumsläppet ”Altar Of Disgust” som släpps via Transcending Obscurity till hösten/vintern. Våldsamt, rått och kompromisslöst beskrivs deras musik och med en mängd livespelningar på både festivaler och större/mindre spelställen är Crawl redo att dyrka döden med oss!

CAVERN DEEP (Sverige)

Cavern Deep är ett långsamt, tungt band, grundat 2019 av medlemmar från Zonaria och svenska retro-riffsters Gudars Skymning. Bandet släppte sitt första självbetitlade konceptalbum genom Interstellar Smoke Records som toppade på #7 på The Doom Charts. Det andra albumet heter ”Part II – Breach” och är en fortsättning på konceptet från det första albumet och innehåller Susie McMullan från Brume, Johannes Behndig från Sarcophagus Now och Thomas V Jäger från Monolord (På bonusspåret). Albumet är nu tillgängligt via Bonebag Records och Cavern Deep’s Bandcamp.

LÝSIS (Sverige)

LÝSIS är melodiskt metalcore band från Falun. Bandet väver även in element från andra subgenrer inom metal som melodisk dödsmetall och symfonisk metal som bandet sätter sin egna prägel på för att få bandets musik att låta unik och modern. Namnet LÝSIS hämtar inspiration från när det yttre lagret hos en cell förstörs och exponerar cellen. Denna process reflekterar de teman och ämnen som bandet presenterar i sin musik genom att ventilera och identifiera känslor och tankar som kan kännas destruktiva först, kommer man ut som en starkare person. Bandet släppte sin första EP 2019 och har sedan dess släppt flera singlar och har skaffat sig fans runtom i världen. Sedan sin start har bandet spelat på scener som Fredagsmangel, Klubb Slammer och Krylbomangel för att nämna några. Bandet jobbar just nu på ny musik som planeras att släppas under 2023.

TERRA BLACK (Sverige)

Terra Black är Stoner/Doom-kvartetten från Göteborg som levererar fuzz-ritualer och en ljudbild för det atmosfäriska. Tung kall Doom fylld med subtila texturer av Folk, Prog- och Post-Metal som lika lätt kan borsta din kind med ett välvårdat finger som det kan mosa din näsa med en kraftigt ring-beprydd knytnäve sedan 2020.

DIVRA (Sverige)

Black Metal från Dorotea/Umeå med inspiration av östeuropeisk extrem metal och misantropi.

EYETOOTH (Sverige)

Stockholmsbaserat band som har spelat ihop sedan 2020. Bandet skapar musik som de själva tycker om med influenser från olika metalscener som Thrash, Groove och dödsmetall. Två EP:s släppta, ”Empress” (2020) och ”Ignorance” (2021), och den tredje är skickad på mixning och mastering.